StartpaginaWaarnemingenOnweerWaarschuwingenVerwachtingGrafiekenExtremenOmgevingWeathercamLinks

Het weerstation Met uitzondering van de Anemometer zijn de sensoren van het weerstation geplaatst op het balkon van de aan de dijk van het Veluwemeer gelegen woning.
Het Davis Vantage Pro 2 weerstation bestaat uit een Integrated Sensor Suite, een anemometer (windmeter) met windvaan en een console:
De Integrated Sensor Suite bevat een regenmeter (zwarte gedeelte), een temperatuur- en luchtvochtigheidsensor, en een zender op zonne-energie die alle gegevens draadloos verstuurd naar de console.
De hoeveelheid neerslag wordt door de regenmeter automatisch gemeten. Onder de trechter van de regenmeter bevindt zich een kantelmechanisme. Telkens als één van de twee schepjes is volgelopen kantelt het systeem en loopt het schepje leeg. Het andere schepje komt dan onder de trechter terecht. Telkens wanneer de schepjes kantelen, beweegt een magneetje onderaan de schepjes over een detectie-eenheid en wordt via de zender een signaal verstuurd. Er is dan 0.2 mm neerslag gevallen...
De windsnelheid en windrichting worden elektronisch gemeten door middel van een anemometer met windvaan. Deze bevindt zich op een hoogte van om en bij de 12 meter boven het maaiveld. De windmeter is aan de schoorsteen geplaatst en steekt ongeveer 1 m boven het hoogste punt van het dak.
Alle gegevens (temperatuur, luchtvochtigheid, neerslaghoeveelheid, windsnelheid en -richting), verstuurd door de zender, worden door de console ontvangen en verwerkt. Het dauwpunt, de hitte index en de gevoelstemperatuur worden berekend. De console bevat tevens een barometer
Alle gegevens, die gegenereerd worden door de console, worden opgeslagen in de datalogger welke in de console is geplaatst.
De datalogger is verbonden met een PC. Indien de PC de weergegevens niet onmiddellijk download kan de datalogger de weerdata tot 6 maanden bewaren.
De weerdata worden door specifieke software, Virtual Weather Station (VWS) en Weatherlink, verwerkt tot tabellen, grafieken, weerbulletins enz... Vervolgens worden alle tien minuten de data online gezet op de website